ביפוקל – זן שנכחד או פתרון פשוט ונוח ?

על פניו נראה כי עדשות הביפוקל עברו מן העולם מאז הגיעו לחיינו עדשות המולטיפוקל אשר נחשבות מתקדמות יותר ומותאמות יותר לאורח החיים הדיגיטלי.

ועדיין ישנם מקרים בהם ביפוקל דווקא עשוי לפתור בעיה ולתת מענה פשוט ונוח.

מה הם המקרים המיוחדים האלו? למי מתאים ביפוקל ומתי ביפוקל עדיף על פני מולטיפוקל?

 במאמר זה אפרט את כל המידע על משקפי ביפוקל.

מהי עדשת ביפוקל

עדשת ביפוקל היא עדשה המכילה 2 מוקדי ראייה בלבד. החלק העליון בעדשה מיועד לראייה לרחוק והחלק התחתון (חלון הביפוקל) מיועד לרוב לראייה לקרוב (מולטיפוקל פירושו רב מוקדי וביפוקל פירושו דו מוקדי).

גודל חלון הביפוקל יכול להשתנות בהתאם לדרישה. לרוב נמצא רוחב חלון של 28 מ"מ, 35 מ"מ או עדשת אקזקיוטיב (Executive) שבה החלון מתפרש על פני כל רוחב העדשה. 

קיימים משקפי ביפוקל שבהם לא רואים את החלוקה בין הקרוב לרחוק והם נקראים Invisible bifocal  או no-line bifocal.

מבחינה אופטית עדשת הביפוקל אינה מכילה טכנולוגיה מתקדמת של ליטוש העדשה למוקדים שונים כמו המולטיפוקל ובעצם היא מתפקדת כשתי עדשות חד מוקדיות שהדביקו ביניהם וזהו גם יתרונה על פני מולטיפוקל על כך אסביר 

הביפוקל מכיל רק שני מוקדים ולכן ניתן לחשוב כי אין לו יותר תפקיד בעולמנו הדיגיטלי מאחר ואינו מכיל את אזור הביניים שהוא מרחק העבודה מול מחשב.

מקור הביפוקל

בנג'מין פרנקלין ידוע בתור זה שהמציא את משקפי הביפוקל בשלהי המאה ה – 18, למרות שייתכן והומצאו עוד קודם לכן. עם זאת, אפשר לומר בוודאות כי פרנקלין תרם רבות לפופולריות ולתפוצה של משקפי הביפוקל (נקראו גם חלוקת פרנקלין אן Franklin Split).

רק ב 1824 הוטבע המושג ביפוקל ע"י ג'ון אייזק הוקינס (John Isaac Hawkins) אשר המציא את עדשת הטריפוקל.

קיימות עדשות ביפוקל בצורות שונות. עדשת הביפוקל הנפוצה ביותר נקראת D28 מכיון שאזור החלוקה הוא בצורת D וברוחב של 28 מ"מ

ניתן לתכנן את עדשת הביפוקל בצורות שונות עפ"י הצרכים השונים של המרכיב. בנג'מין פרנקלין ידוע בתור זה שהמציא את משקפי הביפוקל בשלהי המאה ה – 18, למרות שייתכן והומצאו עוד קודם לכן. עם זאת, אפשר לומר בוודאות כי פרנקלין תרם רבות לפופולריות ולתפוצה של משקפי הביפוקל (נקראו גם חלוקת פרנקלין אן Franklin Split).

רק ב 1824 הוטבע המושג ביפוקל ע"י ג'ון אייזק הוקינס (John Isaac Hawkins) אשר המציא את עדשת הטריפוקל.

קיימות עדשות ביפוקל בצורות שונות. עדשת הביפוקל הנפוצה ביותר נקראת D28 מכיון שאזור החלוקה הוא בצורת D וברוחב של 28 מ"מ

ניתן לתכנן את עדשת הביפוקל בצורות שונות עפ"י הצרכים השונים של המרכיב.

ההסתגלות לביפוקל נחשבת לקלה יותר מהסתגלות למולטיפוקל מאחר ואין אזורי טשטוש בצידי העדשה ואין צורך "לחפש" את המוקד המתאים בשינוי כיוון המבט.

כאשר חלון הביפוקל מותאם בגובה נכון הוא אינו אמור להפריע לראייה מרחוק בעת הליכה/ נהיגה. וכן בעת קריאה לא אמורים לראות את הפס המפריד בין שני המוקדים.

בהסתגלות לביפוקל יש לשים לב לירידה במדרגות ומומלץ להוריד את הראש כך שאת המדרגות נראה דרך החלק העליון של הביפוקל (ראיה לרחוק) ולא דרך חלון הביפוקל. 

העבודה מול מחשב עם ביפוקל יכולה להיות בעייתית אם מרשם המחשב שונה ממרשם המרחק או הקריאה וההסתגלות לעבודה במחשב עם ביפוקל תלויה גם במרחק הישיבה מול המסך (מחשב שולחני לעומת לפטופ) ובמיקום החלון של הביפוקל.

בבדיקה של צרכי הראייה ניתן להתאים את כל הפרמטרים הנ"ל (גובה ורוחב חלון הביפוקל) כך שיותאמו לסביבת העבודה והצרכים של הנבדק.

הביפוקל לרוב מותאם בצורה המסורתית:

  • החלק העליון מיועד לראייה מרחוק והחלון מיועד לקריאה אך ניתן באותה המידה להתאים ביפוקל שיהיה מיועד לעבודה בלבד וכך מתאימים את החלק העליון שיהיה מיועד לראייה טובה במרחק הביניים (מחשב).                      
  • את החלק התחתון (חלון הביפוקל) מתאימים למרחק של קריאה קרובה יותר (למקלדת, ניירת, קריאה קרובה בפלאפון וכו') באופן שכזה אנו מרוויחים עדשה שנותנת לנו טווח ראייה רחב מאד בצידי העדשה (כמו בעדשה חד מוקדית) עומק שדה גדול המאפשר ראייה של כל סביבת העבודה והסתגלות קלה ומהירה. 

יתרונות הביפוקל

  • עדשה רחבה ללא עיוותים בצדדים – החלק העליון של הביפוקל הינו כמו עדשה חד מוקדית. כל נקודה בעדשה נותנת את אותו תיקון ראייה. זה יתרונה הגדול של עדשת הביפוקל היא מאפשרת טווח ראייה רחב. היא מתאימה במיוחד למי שיושב מול מחשב עם מסך רחב וזקוק לשדה ראייה ללא צורך בהזזת המבט.
  • זולה ביחס למולטיפוקל – מחיר הביפוקל תלוי כמובן בחומר הגלם ( לבן לעומת מחליף צבע) , תלוי באינדקס העדשה (דרגת צפיפות החומר) ככל שהאינדקס יותר גבוה כך העדשה יותר דקה ומחירה גבוה יותר.
    ביפוקל יכול להגיע למחירו של מולטיפוקל אך לרוב הינו זול יותר.
  • עדשת ביפוקל מתאימה גם למי שסובל מסחרחורות, בעיות שיווי משקל ומעוניין בעדשה שמאפשרת יותר ממוקד אחד – ישנם אנשים שהמולטיפוקל גורם להם לסחרחורות ותחושה של מחלת ים בגלל שינויי המרשם בעדשה. אני גם ממליצה את הביפוקל לאנשים עם קשיים ביציבה.

חסרונות הביפוקל

  • אין אחריות להסתגלות – להבדיל מעדשות רב מוקדיות אחרות (מולטיפוקל/ אופיס) לעדשות ביפוקל אין אחריות

ביפוקל ילדים

לרוב, משקפי ראייה לילדים הם חד מוקדיים, והם מאפשרים לילדים לראות ברור כל הזמן. עם זאת, לעיתים נדרשים משקפיים מיוחדים בעלי שני מוקדים – האחד לטווח הרחוק והשני לטווח הקרוב (לקריאה). 

כך ניתן לפתור בעיות של פזילה, חולשה של שרירי מיקוד הראייה, כאבי ראש וכאבי עיניים בקרב ילדים.

לסיכום

על אף היותן פשוטות יותר מהאופציות המשולבות הקיימות כיום, עדשות ביפוקל הן עדיין פיתרון טוב וקל להסתגלות.

אם הנכם זקוקים לעדשה עם שדה ראייה רחב ולא הצלחתם להסתגל למולטיפוקל, אני ממליצה לחשוב על ביפוקל כפתרון נוח וזול.

חשוב מאוד לבדוק את מרחקי העבודה ולדייק את הצרכים היומיומיים של הראייה כאשר מגיעים לבדיקת ראייה. על מנת לקבל חוות דעת מקצועית לגבי התאמה של ביפוקל או מולטיפוקל, מומלץ לבקר אצל אופטומטריסט מוסמך הקרוב למקום מגורכם.

חפשו לפי מותג:

צבע עדשה